9 Φεβ 2014

Poached chicken risotto with white truffle oil and tarragon - Ριζότο με ποσέ κοτόπουλο, λάδι λευκής τρούφας και εστραγκόν

Τα ριζότο είναι επίσης η σίγουρη συνταγή για τον Φίλιππο … δλδ σε μορφή ριζόττο τρώει τα πάντα , εξάλλου θυμηθείτε τα ριζότο μου στις προηγούμενες σελίδες του blog και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το συγκεκριμένο είναι ελαφρύ αφού δεν περιέχει κρέμα ή μασκαρπόνε και πολύ πολύ υγιεινό αφού το κοτόπουλο είναι ποσέ. Βλέπετε όλες οι συνταγές προσαρμόζονται πλέον σε παιδικά δεδομένα χωρίς όμως να χάνουν την νοστιμιά και την αίγλη τους.
Συνταγή από την Katie Quinne Davis (what kate ate)

Θα χρειαστείτε

2 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. κόκκους πιπέρι
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
5 φλ ζωμό κοτόπουλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλ ρύζι αρμπόριο
7 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Θαλασσινό αλάτι και πιπέρι
1 φλ. Τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
Λάδι λευκής τρούφας
Φύλλα εστραγκόν για γαρνίρισμα

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια σιγανευουμε την φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το κόβουμε σε μπουκιές.



7 Φεβ 2014

Shepherd's pie with toasted garlic and cheesy mash topping - Πίτα του βοσκού με ψητό σκόρδο και τυρένιο πουρέ



Η πίτα του βοσκού είναι ένα φαγητό που κάνω συχνά. Αρέσει σε όλους μας και πιο πολύ στον Φίλιππο που πάντα τρώει διπλή μερίδα. Για την δική μου πίτα του βοσκού θυμηθείτε εδώ. Μου κέντρισε όμως το ενδιαφέρον η εκδοχή της Katie Quinn Davies από το βιβλίο what kate ate και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Η δική μου εκδοχή είναι πιο πολύ κοντά στα παιδιά καθότι έχει λαχανικά μέσα και δεν είναι πικάντικη. Αντιθέτως αυτή είναι πιο πικάντικη και πιστεύω δε θα περάσει καθόλου απαρατήρητη σε μια παρέα ενηλίκων. Όμως! Ο φίλιππος ξετρελάθηκε και με αυτή και σας πληροφορώ ότι και εκείνος αλλά και ο μπαμπάς του μου το ξαναζητησανε..οποτε τι να πω για την ώρα κέρδισε η Katie.




Θα χρειαστείτε (για ένα μικρό οβάλ πυρεξακι)


Για τον κιμά


500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κλωναράκια θυμάρι
1 ½ κ.σ. τομάτα πελτέ
1/3 φλ. Worcestershire sauce
3 k.s. barbeque sauce
3 k.s. steak sauce (εγώ δεν είχα και την παρέλειψα)
1 φλ Ζωμό βοδινού
Αλάτι πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. Ελαιόλαδο

  Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το γυρνάμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τον κιμά και αφήνουμε να καβουρδιστεί μέχρι να ροδίσει ελαφρά παντού. Στην συνέχεια ρίχνουμε τις σάλτσες και τον ζωμό , μαζί με τον πελτέ , το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο. Σιγανευουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.



Για τον πουρέ.


3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Θαλασσινό αλάτι και άσπρο πιπέρι

5 μεγάλες πατάτες

1/3 φλ γάλα

2 κ.σ. γιαούρτι

½ φλ παρμεζάνα τριμμένη

Αρχικά ψήνουμε στους 215 βαθμούς στον φούρνο τις 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με την φλούδα για 30 λεπτά. Στην συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά με κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό πουρέ.
Όσο το σκόρδο ψήνεται βράζουμε τις πατάτες στο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στην συνέχεια τις στεγνώνουμε πολύ καλά και με το κουτάλι του πουρέ τις πατάμε να γίνει πουρές. Προσθέτουμε το σκόρδο , το γάλα , το γιαούρτι και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε για αλάτι πιπέρι.

Συναρμολόγηση: Στο πυρέξ στρώνουμε καλά τον κιμά και από πάνω τον πουρέ. Ρίχνουμε λίγο τυρί ακόμα και ψήνουμε στους 215 περίπου 30 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ο πουρές. Στολίζουμε με θυμάρι.

4 Φεβ 2014

Orange and meringue tartlets - Ταρτούλες με κρέμα πορτοκαλιού και μαρέγκα




Σε ποιον δεν αρέσει μια καλοφτιαγμένη lemon pie? Εγώ προσωπικά τρελαίνομαι, όπως και η αδερφή μου. Ε αυτή εδώ η ταρτούλα με κρέμα πορτοκαλιού είναι ακόμα καλύτερη! Με πλούσια αρωματική κρέμα, καλοψημένη βάση και σωστή μαρέγκα να γεμίζει το στόμα σου!!! Είναι σκέτος πειρασμός! Κανονικά η συνταγή (από το βιβλίο my little Paris kitchen της Rachel Khoo) ήταν για γκρέιπ φρουτ και είναι πολύ καλή. Αλλά εγώ την παράλλαξα λίγο για να την προσαρμόσω στο πορτοκάλι και είναι τέλεια!!!


Για την κρέμα πορτοκαλιού

1 ακέρωτο πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό περίπου 70 μλ)
80 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
50 γρ βούτυρο

Βάζουμε το ξύσμα, τον χυμό και την ζάχαρη και τα αυγά  σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύοντας προσθέτουμε το κορν φλαουρ, δεν σταματάμε να ανακατεύουμε. Όταν η κρέμα θα αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί όλο. Την βάζουμε σε μπολ , σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στο πάνω μέρος της κρέμας και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.


Για την βάση

75 γρ βούτυρο
75 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
2 κρόκους αυγών
100 γρ αλεύρι
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Απλώνουμε στο σκεύος που θέλουμε (εγώ διάλεξα ταρτιερες στρογγυλές μικρές με αποσπώμενη βάση γιατί αυτή η ζύμη είναι κάπως μαλακή και κεκοειδής και νομίζω δε θα ξεφορμάρεται εύκολα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.


Για την ιταλική μαρέγκα

100 γρ ζάχαρη
40 μλ νερό
2 ασπράδια αυγών
1 πρέζα αλάτι

Σε κατσαρολάκι βάλτε το νερό  μαζί με την ζάχαρη και βράστε μέχρι να φτάσει στους 118 βαθμούς περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα χτυπήστε τα αυγά μαζί με το αλάτι . Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίξτε το ενώ χτυπάτε τα αυγά και συνεχίστε να χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει η μαρέγκα.


Συναρμολόγηση:
Αφού οι βάσεις μπισκότου κρυώσουν απλώνουμε την κρέμα από πάνω και στην συνέχεια τοποθετούμε την μαρέγκα. Ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά σε καυτό γκριλ.